Bedrijfskleding en MVO, wat zijn de ontwikkelingen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is momenteel steeds belangrijker voor bedrijven, zeker gezien de huidige staat van het klimaat. Denley bedrijfskleding houdt zich hier ook nauwlettend mee bezig en ziet verschillende ontwikkelingen als het gaat om het produceren van bedrijfskleding. Wij vertellen u dan ook graag over de ontwikkelingen op het gebied van MVO en bedrijfskleding.

Maatschappelijk verantwoorde bedrijfskleding

Bij Denley bedrijfskleding krijgen we steeds vaker de vraag of het mogelijk is om bedrijfskleding te produceren onder bepaalde omstandigheden en voorzien van verschillende certificeringen. Daarom willen we graag een duidelijk overzicht geven van wat mogelijk is. We zien dat steeds meer fabrikanten ervoor zorgen dat ze een productlocatie hebben die gecertificeerd zijn op het gebied van Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierdoor ontstaat er een steeds groter assortiment aan kleding met bepaalde certificeringen. Hierbij geven we tekst en uitleg over de verschillende certificeringen.

GOTS (Global Organic Textiles Standard)

De GOTS is een standaard voor biologisch textiel. Een product is biologisch als de grondstoffen (zoals bijvoorbeeld het katoen) biologisch zijn en het proces om de kleding te maken duurzaam en milieuvriendelijk is. Hierbij wordt er gekeken naar de complete keten. Van inzaaien, oogsten en productie tot de verwerking tot garens, inverven en confectie. Hiervoor gelden zeer strenge regels en de bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke instanties. Een GOTS-certificering geeft enkele voordelen:

  • Minder verbruik van energie
  • Minder verbruik van water
  • Minder uitstoot van broeikasgassen
  • Geen enkel gebruik van pesticiden
  • Geen enkel gebruik van schadelijke chemicaliën

Naast deze eisen worden de arbeidsomstandigheden ook gecontroleerd op werktijden, aantal werkuren en salaris. Kinderarbeid is uiteraard verboden en de veiligheid wordt gecontroleerd. Wanneer u kiest voor een GOTS-gecertificeerd artikel dan maakt u de beste keus als het gaat om mens en natuur.

Oeko-tex 100oeko-tex-logo

Aan het Oeko-tex 100 keurmerk wordt door veel producenten voldaan. Dit is een gezondheidskeurmerk voor textiel wat strenge eisen heeft als het gaat om restanten van zware metalen, bestrijdingsmiddelen en schadelijke kleurstoffen. Het keurmerk doet verder geen controle op het gebied van fairtrade of eerlijke handel en is puur gefocust op de verwerking van het textiel.

OCS-certificering (Organic Content Standard)OCS 100 en blend

Het OCS keurmerk kijkt of een eindproduct de juiste hoeveelheid organische materialen bevat. Er wordt hierbij niet gecontroleerd op de hoeveelheid giftige stoffen die gebruikt worden bij de productie of op sociale aspecten zoals werkomstandigheden. Het keurmerk is in twee categorieën opgedeeld:

  1. OCS 100 wordt alleen gebruikt voor producten die voor 95% of meer uit organische materialen bestaan.
  2. OCS Blend wordt gebruikt voor producten die minimaal 5% organische materialen bevatten, gemend met conventionele of synthetische grondstoffen. De synthetische grondstoffen kunnen op hun beurt weer gerecycled zijn.

Max Havelaar – fair trade

Max Havelaar is een certificering die gericht is op eerlijke handel, met name bij katoenboeren. Katoenboeren leven veel in armoede en zijn van veel aspecten afhankelijk. Denk hierbij aan de hogere productiekosten, wisselende wereldmarktprijzen en het klimaat. De prijzen die katoenboeren ontvangen voor hun katoen zijn onzeker en instabiel. Max Havelaar heeft als doelstelling de boeren meer zekerheid te bieden. Er zijn maar een beperkt aantal merken die de Max Havelaar-certificering bevatten. Denley werkt met enkele partners samen die in het bezit zijn van deze certificering.

Fair Wear Foundationfairwear

Deze Non-Profit organisatie richt zich op eerlijke handel in de kledingindustrie. Ze willen samen met de overheid, vakbonden, werknemers, fabrikanten, NGO’s en kledingmerken zorgen voor betere werkomstandigheden. Ze gebruiken hun invloed om verandering te creëren. Samen willen ze de problemen aanpakken die volgens andere onoplosbaar zouden zijn. Fair Wear Foundation voert een jaarlijkse merkprestatiecontrole uit bij alle organisaties die zijn aangesloten bij FWF.

Maatschappelijke verantwoorde bedrijfskleding

Wilt u als bedrijf uitstralen dat u ook maatschappelijk verantwoord bent? Dan is bedrijfskleding met de juiste certificeringen de basis. Denley werkt samen met diverse partners die in het bezit zijn van certificeringen op het gebied van Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor meer informatie over onze samenwerkingen of vragen over onze bedrijfskleding kunt u altijd contact met ons opnemen.