Iedereen wordt steeds bewuster bij de dagelijkse behoeften vanwege de gevolgen voor natuur en milieu. Zo ook bij de aankoop van werkkleding. Hierbij komen verschillende kwaliteiten van materiaal bij kijken, zoals recycled polyester genaamd PET Plastic. Dit is de afkorting voor polyethyleentereftalaat, een vorm van polyester die vaak wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal maar ook voor kleding. Denk hierbij aan kleding van fleece stoffen. Deze vorm van plastic is het meest voorkomende soort plastic in de hele wereld. Het recyclen van dit materiaal maakt het recycled polyester.
Benieuwd naar hoe deze plastic fles wordt gerecycled tot een textielproduct?
Stap 1: Plastic PET-containers worden opgehaald bij de gemeentelijke recyclingcentra, het plastic wordt gesorteerd op soort en kleur.
Stap 2: Het plastic wordt ontdaan van etiketten en doppen. Vervolgens wordt het plastic gewassen, fijngestampt en in vlokken gehakt.
Stap 3: De vlokken ondergaan een tweede smeltprocedure en worden gevormd in consistente pellets.
Stap 4: De pellets worden gesmolten en geëxtrudeerd voor het maken van vezels. De vezel wordt gesneden, getrokken, uitgerekt en in balen verpakt.
Stap 5: De verpakte vezel kan worden verwerkt tot weefsel voor een verscheidenheid aan eindproducten van textielproducten.
Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder de voor- en nadelen van gerecycled polyester opgesomd:
Gerecycled polyester voorkomt dat kunststoffen in de oceaan belanden. Deze soort polyester geeft een tweede leven aan materiaal dat biologisch niet afbreekbaar is en anders op de plasticberg in de oceaan belandt.
Gerecycled polyester is net zo goed als nieuw polyester maar neemt minder grondstoffen in gebruik. Nieuw polyester is op het gebied van kwaliteit vergelijkbaar met gerecycled polyester. Deze vorm van polyester neemt, volgens een studie van het Zwitserse federale bureau voor milieu uit 2017, 59 procent meer energie in gebruik voor productie.
Het recyclen van plastic heeft zijn beperkingen. Door het recycle-proces kan de vezel zijn kracht verliezen en dient deze te worden gemend met andere vezels. Plastic kan dus niet oneindig worden hergebruikt.
Polyester dat gerecycled is stoot microplastics uit. Tijdens het wassen van deze kleding kunnen er microplastics vrij komen. De microplastics komen via de afvoer van de wasmachine in het water en de zee terecht. Het maakt niet uit of kledingstukken van nieuw polyester of van gerecycled polyester zijn, beiden dragen bij aan vervuiling door microplastics.